Cea mai folosita fibra din lume – bumbacul si istoria acestuia

Home/Lenjerii Hotel/Cea mai folosita fibra din lume – bumbacul si istoria acestuia

Cea mai folosita fibra din lume – bumbacul si istoria acestuia

Cu un adevarat curs istoric, bumbacul reprezinta o fibra deosebita. Este folosit in lumea intreaga si mai ales apreciat pentru nenumaratele sale beneficii si intrebuintari. Se poate toarce, tese sau vopsi. Despre aspect si textura, stim ca acesta este pufos, deosebit de moale si mai ales estetic. Prezinta marele avantaj ca se poate utiliza in domenii textile complexe, astfel fiind potrivit nu doar pentru haine, lenjerii si prosoape de baie, dar si pentru mobilier, arta etc.
Bumbacul si istoria unui material folosit la nivel mondial
Despre vechimea acestei plante nu stie nimeni date exacte. Cert este un lucru si anume ca acesta ar putea avea cu mult peste 7000 de ani de existenta. Este planta ce se folosea, spun unele surse, chiar de Cleopatra in imbracaminte, egiptenii fiind cei care o cresteau pe malul Nilului.
Totodata, se spune despre harappani, primii oameni din Eurasia reprezentand o civilizatie timpurie, ca se ocupau cu cresterea acestuia pentru a face apoi din el asternuturi, haine si prosoape. Putem mentiona si despre poemele indiene – Rigveda – ce dateaza din anii 600 i.Hr., care mentionau despre aceasta planta.
In timpurile stravechi, era vandut de indieni vecinilor din vest, spre Orientul Mijlociu, Spania. Apoi insa a inceput sa fie cultivat si de Rasarit. Cu toate ca productia de bumbac s-a raspandit la scara larga, in Europa inca reprezenta un material de lux.
Spre exemplu, inainte de secolul XV, se importa putin in Anglia si se utiliza in principal pentru a realiza fitil pentru lumanari. Odata cu cresterea cererii britanice pentru material insa, lucrurile s-au schimbat si in aceasta zona. In scurt timp, bumbacul era utilizat in parte dominanta in perioada Revolutiei Industriale, cand s-a inventat si masina ce separa semintele de fibra, in jurul anului 1793.
Ulterior acestei lansari, si randamentul american a inceput sa fie unul simtitor mai mare. Astfel, cu atat au crescut cererile pentru bumbac cand si alte inovatii au aparut pe piata – nave de aburi, masini de tesut.
Intervalul dintre anii 1815 – 1859 este cel in care un procent de 77% din bumbacul american era important in Marea Britanie, din nevoia de a-l transforma in haine. Razboiul Civil a fost o perioada de repaos pentru piata bumbacului la americani. Din acest motiv, s-au gasit surse alternative de materie prima. Desi cu greu, abia in India moderna aceasta a folosit bumbac tesut in casa, astfel ca in aceasta perioada a si reintrat in competitia pe piata mondiala.
De mentionat este si contributia pe care aceasta fibra a adus-o vis a vis de dezvoltarea capitalismului. Este cea care a jucat un rol deosebit de insemnat in istoria lumii. Despre aceasta fibra si situatia din prezent, nici nu mai este necesar sa spunem prea multe – se folosesc zi de zi produse ce o au la baza, iar imbracamintea, lenjeriile, prosoapele care o includ sunt nelipsite din case.
Textilele din bumbac pentru unitatile HoReCa – recomandarea noastra
Date fiind calitatile exceptionale specifice acestei fibre, la randul nostru recomandam produsele din bumbac natural. De altfel, gasiti in portofoliul Brodank o lista variata de optiuni constand in lenjerii de pat si prosoape pentru hotel ce au la baza aceasta fibra inalt calitativa.
Varietatea se refera si la densitatea fibrelor ce alcatuiesc piesele puse la dispozitie, cea care de altfel dicteaza si durata lor de viata.
Te invitam pe www.lenjerii-hotel.ro pentru a descoperi articole ce au la baza bumbacul natural – fibra ce a cucerit atentia producatorilor din domenii industriale variate, inclusiv a hotelierilor, doritor de produse calitative, durabile, estetice. Descopera mai multe despre proprietatile si caracteristicile acestei fibre, beneficiind de articolele ce o au la baza.

By | 2019-01-30T08:46:36+00:00 ianuarie 30th, 2019|Lenjerii Hotel|Comentariile sunt închise pentru Cea mai folosita fibra din lume – bumbacul si istoria acestuia

About the Author:

0742 33.33.22